Belastingvragen over de hypotheek

Ik heb een mooi huis met een WOZ-waarde van 350.000 euro. Mijn hypotheekschuld bedraagt nog maar 50.000 euro en ik betaal jaarlijks slechts 3.000 euro hypotheekrente. Die aftrek komt ongeveer overeen met de bijtelling van het eigenwoningforfait van 2.975 euro, zodat ik geen inkomstenbelasting hoef te betalen. Nu wil ik ook die laatste 50.000 euro van mijn hypotheek aflossen. Maar ga ik dan vanwege bijtelling van het eigenwoningforfait alsnog belasting betalen?

Als u de schuld na 1 januari 2005 aflost, hoeft u geen bijtelling eigenwoningforfait in uw aangifte op te voeren. Vanaf die datum kan het saldo van het eigenwoningforfait minus betaalde hypotheekrente namelijk niet (meer) positief zijn. Voor u betekent dit dat er geen noodzaak is om het lage hypotheekbedrag in stand te laten.